De noodzaak van een klankbord
Tijdens de dagelijkse wandeling maakte ik een praatje met een voobijganger waarvan ik wist dat hij de zaakvoerder is van een KMO. We kwamen uiteraard op het Corona-onderwerp uit en wat de gevolgen zijn voor zijn business. Toen hij me vroeg wat ik precies deed, met daarna zijn reactie op mijn antwoord, ontstond de oorsprong van deze blog. Toe ik hem vertelde dat ik een Business Coach ben die ondernemers & leidinggevende begeleid in communicatie, moest ik hem uitleggen wat dat precies allemaal inhoudt.
Het belang van coaching
Hoeveel ondernemers, zaakvoerders, leidinggevenden, teamleden, HR, werkgevers, werknemers kennen het belang en de meerwaarde van coaching. Meer nog, weten zij wat een coach eigenlijk doet?
Toegegeven, het woord coaching wordt vandaag de dag eindeloos gebruikt en misbruikt. Ierdeen mag zich coach noemen en in het landschap van de coaching moet het kaf nog van het koren gescheiden worden. Coaching is in Vlaanderen nog steeds onbekend of onbemind. Er zit precies nog een schroom op het feit dat je naar een coach gaat. Want ik heb toch helemaal geen problemen…
Dus ik kan me niet weerhouden om deze blog te schrijven en je te informeren over het belang – of lees – de noodzaak van een goede coach.
Wanneer ga je bij een coach?
Elke ondernemer, zaakvoerder, leidinggevende, … kan een goed klankbord gebruiken. Je hoeft geen grote problemen te hebben om bij een coach te gaan. In een coaching krijg je de kans om al jouw besonges en frustraties te delen in een veilige omgeving. Want wat er tijdens een coaching besproken wordt, blijft daar ook.
De aanleiding om naar een coach te gaan is heel divers. De ene komt omdat er communicatieproblemen zijn op het werk. Nog iemand anders omdat hij een carrièreswitch overweegt. Er zijn aanmeldingen voor problemen op de werkvloer. Of gewoon omdat je werken aan een aantal persoonlijke & professionele doelen.
Coaching is dus net enkel voor mensen zonder zelfvertrouwen of wanneer ze diep in de problemen zitten.
Coaching kan vanaf het moment dat je voelt, ik zit vast in mijn denkpiste of ik kom precies niet vooruit. Heel vaak wordt een coaching opgestart wanneer je opmerkt dat je in rondjes aan het draaien bent. Dat je een bepaald doel wil bereiken maar vastloopt.
Wat is coaching?
Het is zo belangrijk om tegen een neutraal persoon al jouw gedachten, frustraties, grote en kleine problemen te kunnen delen. Als coach luister je gewoon en stel je (kritische) vragen. Je oordeelt niet en je bent oprecht geïnteresseerd. Je geeft ook geen advies. Je bent gewoon voluit aanwezig. En net daardoor krijgt die ondernemer de inzichten en de antwoorden die al zo lang aan de oppervlakte liggen.
Je werkt naar een bepaald doel en de coach daagt je uit om nieuwe inzichten te genereren.
Elk coachingtraject is anders. Het is de rol van de coach om het proces te begeleiden. Je reikt geen oplossingen aan. Je bent kritisch en confronteert. Je biedt tools en technieken aan om het andere manier aan te pakken.
De feedback die ik krijg na een coaching is vaak: ‘Een uurtje exclusieve aandacht voor mij’ – ‘Er is echt naar me geluisterd’ – ‘Dit had ik veel eerder moeten doen’ – ‘Het beste cadeau dat ik aan mezelf gegeven heb’ – ‘Op een uur tijd heb ik meer inzichten dan al die nachten dat ik wakker lig’ – ‘ Eindelijk iemand waar ik bij terecht kan als ik iets in vetrouwen wil delen’ – …
Het belang van coaching.
Ik merk dat de Corona crisis heel veel mensen heeft doen beseffen dat het ook anders kan. We zaten vast in een ratrace. De procedures en regels hadden ons vastgeketend. We waren een stuk onze vrijheid kwijt. Door stil te staan en in vertraging te gaan, zijn heel wat mensen beginnen nadenken en realiseren zij zich dat het ook anders kan.
Misschien ben je tot het besef gekomen dat je niet langer ‘op de oude manier’ wil werken maar weet je niet goed hoe je dat kan veranderen?
Of realiseer je je nu dat je liever wil afbouwen maar hoe begin je daar aan?
Het kan ook zijn dat je nu hebt ontdekt dat je liever verandert van functie of job.
En deze periode kan ook gezorgd hebben dat je een heel andere richting wil uitgaan.
Of je hebt een tweede adem gevonden en je doelen zijn net heel helder geworden.
Het kan ook dat je weet hoe belangrijk de work-life balans is. Dat je toch ook meer thuis wil zijn en minder uren in de zaak.
Als deze stellingen kunnen een aanleiding zijn om te klankborden met een coach.
Het is veel makkelijker om met een coach deze thema’s aan te pakken dan ermee te blijven rondlopen en jezelf af te vragen hoe je dit in godsnaam kan realiseren.
Laat deze crisis een opportuniteit zijn om je persoonlijk & professioneel leven te heroriënteren. Kleine stappen kunnen grootse veranderingen teweeg brengen. Neem die eerste stap en geef jezelf een klankbord cadeau.