Wist je dat er verschillende soorten faalangst zijn?
Wist je dat er verschillende soorten faalangst zijn?
06 maart 2025 

Wist je dat er verschillende soorten faalangst zijn?

3 soorten faalangst en hoe ze aan te pakken

 

Faalangst. De angst om te falen. Het lijkt een duidelijk en gekend begrip, en toch weten weinigen dat er 3 soorten faalangst bestaan. Cognitieve, sociale en motorische faalangst. In deze blog gaan we dieper in op de soorten faalangst en hoe je ze kan aanpakken!

 

Cognitieve faalangst – twijfelen aan je kennis

 

Bij het woord cognitief zal je in het woordenboek ‘kennisvermogen’ of ‘de verwerking van informatie in je hersenen’ terugvinden. Cognitieve faalangst heeft dus vooral te maken met twijfels aan je eigen kennis en expertise. Dat kan op de schoolbanken al beginnen (ken je de leerstof wel goed genoeg? Misschien slaag je niet voor het examen!) En dit soort van faalangst gaat ook vaak verder in je professionele leven. Weet jij wel alles over dit onderwerp? Ben je geen ‘bedrieger’ omdat jij je voorstelt als ‘de expert’?

 

Sociale faalangst – bang voor sociale afwijzing

 

Hoe uniek jij ook bent (en graag wil zijn), ieder van ons heeft nood aan het ‘toebehoren’ tot een sociale groep. Je hoeft hier niet direct aan enorme groepen en netwerken te denken. Ook als jij een introvert bent, dan heb jij ergens de nood om aanvaard te worden binnen een kleine, beperkte en intieme kring zoals je familie of je gezin. 

 

Sociale faalangst heeft te maken met de angst om afgewezen te worden door de sociale kring waartoe je graag wil behoren. Het is de angst om nergens bij te horen. En ook deze vorm van faalangst kan ontstaan tijdens de schooltijd, als jij het buitenbeetje was en gepest werd. Als je sociale faalangst hebt, ben je bang om afgewezen te worden en om negatief beoordeeld te worden. 

 

Motorische faalangst – Angst om (letterlijk) verkeerd te handelen

 

Voel jij je soms een kluns? Vind jij jezelf ‘lomp’? Je gooit op geregelde tijdstippen eens iets omver, je stoot je teen op regelmatige basis aan een tafelpoot en je begint krampachtig te bewegen als je je bekeken voelt door te veel mensen?

 

Gewoon al denken dat je op een publieke plaats niet mag struikelen zorgt er vaak voor dat je net ook echt gaat struikelen. En dan zak je natuurlijk door de grond van schaamte. Ja, dit is motorische faalangst; de angst om een verkeerde beweging te maken. En ook deze vorm van faalangst komt al voor in de kindertijd, als je bv. tijdens de turnles bang bent om een turnoefening niet (goed) te kunnen uitvoeren. 

 

Faalangst op een positieve manier benaderen

 

Faalangst hoeft niet noodzakelijk iets negatiefs te zijn. Je kan van faalangst iets positiefs maken door er ‘nuttige’ angst van te maken. Positieve angst die ervoor zorgt dat jij beter, zelfs optimaal presteert. Positieve stress als het ware. 

 

Heb jij binnenkort een belangrijk project dat je moet afwerken, een sportprestatie die je succesvol wil afronden of een presentatie die je in een belangrijk netwerk gaat geven? Probeer dit soort situaties telkens vanuit een positieve bril te bekijken. Als je jezelf erop betrapt dat je gedachten negatief zijn, schakel ze dan om in positieve faalangst.

 

Een voorbeeld: je kan steeds hetzelfde negatieve bandje in je hoofd afspelen dat zegt: ‘Hopelijk verpruts ik het niet! Ik ga de deadline/finish niet halen. Ja, ik verspreek me sowieso bij de eerste zin waardoor iedereen me gaat uitlachen.’

 

Je kan het ook omdraaien, en zeggen of denken: “Ik hoop dat die klant echt superblij is met dit project! Ik wil echt die marathon uitlopen binnen 5 uur. En hopelijk maak ik het publiek aan het lachen tijdens mijn presentatie, want humor werkt! 

 

Leer positiever te denken, en maak van je negatieve dus positieve faalangst!

 

Faalangst omzeilen met 1 vraag - Wat is het ergste dat kan gebeuren? 

 

Deze vraag helpt mij altijd als ik weer eens inwendig loop te piekeren over alles wat fout kan lopen. Stel jezelf de vraag: wat als ik een fout maak? Wat is het ergste dat er kan gebeuren. 

 

Bijvoorbeeld: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je die marathon niet uitloopt? En als jij je verspreekt tijdens een presentatie? Of wat is het ergste dat je kan overkomen als een je dat project niet binnen de tijd kan opleveren?

 

Vaak is het antwoord op die vraag veel minder erg als je denkt. 

Als je die marathon niet uitloopt, gaat de wereld niet vergaan. Je leert uit je fouten en doet volgende keer gewoon opnieuw mee met nieuwe kennis in je rugzak.

Als je je verspreekt tijdens een presentatie, dan zullen de mensen hooguit eens lachen met JE VERSPREKING (niet lachen met jou). En je blijft de mensen bij! 

Of als je ziet dat een project niet tijdig klaar geraakt. Wat dan? Oké ja, de klant is misschien niet helemaal tevreden. Communiceer aan je klant dat je niet tijdig klaar geraakt, en welke acties je onderneemt om binnen een redelijke termijn het project wel af te werken.

 

WHAT IF YOU FAIL? YOU WILL. 

THEN, YOU MOVE ON.

 

Meer weten over faalangst? 

 

Wil jij weten waar je faalangst vandaan komt? En ben jij op zoek naar de handvaten om je faalangst definitief aan te pakken? 

Plan dan een 1-op-1 gesprek in en ik help je graag verder.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen